In Heerjansdam

Plan of bericht | discussie, nieuws, verhaal
4 augustus | 10:20 uur
Joop van der Ent
volg buur
BLIK OP HEERJANSDAM | In Heerjansdam is er altijd wat
De titel, In Heerjansdam is er altijd wat,  wekt de indruk alsof ik nu een onderwerp wil aansnijden dat het nodige commentaar moet opleveren. Dat klopt, maar dan wel in positieve zin. Niks negatiefs in tegendeel. In de koptekst ontbreken namelijk nog twee woorden “In Heerjansdam is er altijd wat “TE DOEN”. Ik wil iets meer zeggen over een evenement dat al voor de vijftiende keer in de Waal gaat plaatsvinden. Op 10 en 11 augustus worden in het schone water van de Waal voor de vijftiende keer de ‘open water’ zwemwedstrijden gehouden. In deze vakantieperiode is zwemmen één van onze meest favoriete bezigheden, maar tijdens deze twee dagen is het toch echt andere koek. Hier strijden de beste zwemmers om eremetaal en dat is altijd afzien.

GROOT SPEKTAKEL IN DE WAAL.
Het is een groot compliment en een eer om voor een dergelijk spektakel te worden uitgenodigd en te mogen organiseren. De vraag rijst dan direct, waaraan hebben die Heerjansdammers dit te danken wanneer je in de media leest : “Open Nederlandse Kampioenschappen Open Water Zwemmen 2019 te Heerjansdam (NL)”. Vanzelfsprekend gaat het bij een dergelijk zwemfestijn altijd weer om een aantal factoren waaraan moet worden voldaan. Ik noem er
een paar : de locatie, bereikbaarheid, parkeerruimte, gezond zwemwater (het belangrijkste), allemaal prima is orde, lijkt me, maar ik heb de belangrijkste voorwaarde nog niet genoemd. “De organisatie”. Natuurlijk zijn er de officials, die de wedstrijden zelf volgens de spelregels laten verlopen. Wat omslachtig kom ik uiteindelijk toe om te noemen “ONZE VRIJWILLIGERS”. Het kan niet genoeg benadrukt worden, dat heel veel afhangt van vrijwilligers. De vrienden van de ijsbaan en Het Hok kun je zeker om een boodschap sturen.

LOFTROMPET
Het beste kan ik het compliment nog een keer herhalen, dat Kees Thies in het AD/De Dordtenaar op 31 januari 2012 schreef over de kanjers van ‘Het Hok’. “De inzameling van de kankerbestrijding “Serious request”, in plaats van een glazen huis, bouwen de Heerjansdammers gewoon een houten hok en vervolgens halen ze fluitend een zootje euro’s binnen dat een veelvoud van het aantal inwoners is”. De samenwerking van de ‘Hok’ mannen en
vrouwen met de bestuurders van de zwembond, onder de noemer ‘HEERJANSDAM CHALLANGE’ (uitdaging), zal ongetwijfeld weer spektakel geven.

Tenslotte mag ik niet vergeten de naam van de eind verantwoordelijke te noemen Ferdinand Versteeg. Al zolang dit spektakel in Heerjansdam plaatsvindt, draagt hij de eindverantwoordelijkheid. Ongetwijfeld zal zijn nachtrust regelmatig zijn verstoord of alles wel goed op de rails staat, maar dat zit wel goed. Heel veel succes en plezier met elkaar.

Joop van der Ent
e-mail : joopvanderent@upcmail.nl

De eerder verschenen delen uit Blik op Heerjansdam (pdf)
lees verder